miercuri, 8 august 2007

Muzeu şi nesimţiri.....


Probabil una dintre cele mai importante expoziţii ale Muzeului de Artă din Timişoara a fost „Dominarea iraţionalului”, de Salvador Dali. Expoziţie cu pretenţii, muzeu cu pretenţii (de a deveni Muzeul Naţional). 125 de litografii originale şi patru fotocolaje, postate pe simezele muzeului şi-au aşteptat vizitatorii. Lucrările sunt absolut geniale, organizarea grobiană.

Încă de la intrare te loveşti de aceleaşi funcţionare acre, uitate de vreme şi de conducere în acelaşi post, probabil tocmai datorită faptului că s-au obişnuit prea mult cu starea lor de acreală şi cu salariul mizer ca să mai ridice vreo pretenţie. Ca student (tânăr) iubitor de artă ai aştepta să fii încurajat şi întâmpinat cu bună-voinţă. Eh, probabil că în alte părţi se întâmplă chestiunile astea. La noi nu. Dacă la celelalte expoziţii există o reducere pentru studenţi, pentru Salvador Dali, reducere au doar pensionarii (sic!). Probabil de aici şi media de vârstă de la noi din ţărişoara. Pentru că, absolut normal, tinerii îşi fac bagajele şi pleacă spre alte meleaguri. Trăiască bătrânetul – viitorul trecut al ţării. Dincolo de aspectele de acest gen, te loveşti de ziduri pătate de igrasie, crăpate (n.b. Muzeul e renovat de curând – renovare ce a durat mulţi ani).......

Probabil că directorul muzeului Marcel Tolcea e prea ocupat cu afaceri de alt gen sau cu aerele de boemie ca să realizeze că organizarea unei expoziţii trebuie făcută cu pasiune şi sârguinţă. Trebuie lucrat puţin, trebuie să vezi şi partea culturală a evenimentului, nu doar partea materială şi să ieşi cu ea în faţă: „Daca, oriunde in Europa, pretul de intrare la o astfel de expozitie este de 90 de euro, biletul la Muzeul de Arta din Timisoara este de trei euro”, spune directorul. Mentalităţi socialiste, tipice chestiunilor ce ţin de statul român. Dacă până şi partea culturală iese ca dracu……unde mai e de căutat soluţia? Să scoatem puţin capul din cutiuţă şi să realizăm că revoluţia a fost acum 17 ani. Să-i punem pe vinovaţi în faţa adevărului, să-i recunoaştem, să luăm măsurile şi să evoluăm. Dar s-o facem odată. Pentru că se întâmplă prea multe rahaturi (culmea - vizibile) şi noi stăm cu mâinile în buzunare şi cu o privire tâmpă de nepăsare. Să ne modelăm singuri istoria şi să nu-i mai lăsăm pe alţii s-o facă.

Un comentariu:

Unknown spunea...

Citind cele de mai sus, parca mi s-a ridicat si mie parul de pe cap de nervi. O nesimtire crunta in amarata asta de tara. M-am intrebat de ce multi dintre occidentali spun ca in Romania sunt majoritari tziganii. Am crezut in totdeauna ca din cauza ca acea minoritate romana o vedeau ei mai des. Acum nu mai cred asta. Am impresia ca in procesul de contopire intre natiuni, am fost asimilati de catre tzigani.

Cum poti tu sa renovezi un palat, sa-l deshizi si sa ai igrasie? Cum poti tu, cu o nerusinare nonsalanta sa spui ca un pret "la un astfel de muzeu costa 90 euro". Oare la ce muzeu a fost dumnealui cu pretul de 90 euro? Oare la Luvru (http://www.paris-pass.com/Paris_Attractions/Louvre_Museum) este 90 euro, si poti sa-l compari cu palatul cu igrasie a d-lui Tolcea?

Oameni nesimtiti, prost crescuti, si noi le dam nas si ii suportam, incurajandu-i, asa ca nu stiu cine e de vina de fapt!