vineri, 29 iunie 2007
Bufoniada
marți, 26 iunie 2007
Flecuşeţe
miercuri, 13 iunie 2007
marți, 12 iunie 2007
Jam session
Căldură mare!
sâmbătă, 9 iunie 2007
Gerontofobie
Mai vreau să menţionez un episod cu bătrânetul, plasat acum în haosul sufocant al mijloacelor de transport în comun. Dincolo de faptul că, dacă "îndrazneşti" sa fii tânăr şi să stai jos în faţa unui bătrân, vei simţi o privire arzătoare care îţi sfredeleşte întreaga făptură, am observat zilele trecute un episod pe cât de amuzant, pe atât de grotesc-imbecil. O bătrânică stătea pe scaun în tramvai înnebunită de căldură. Urcă un cuplu ce părea mai în vârstă decât batrânica ce şi-a câştigat pe bună dreptate locul, şi se postează în faţa ei. Ura din privirile bătrânilor ce stăteau în picioare a trecut peste orice limite ale bunului simţ. Practic au înghiţit-o din priviri pe biata doamnă. Păreau că spun: "Auziţi doamnă? Noi avem 75 de ani, dumneavoastră aveţi doar 72! E o diferenţă totuşi!" Nu vreau să fiu anarhic, dar ar trebui instituit statul în casă cu uşile baricadate pentru bătrânetul nostalgic după vremurile ceauşiste care trăieşte sub impresia că doar lor li se cuvine totul.Să ne gândim de două ori înainte să facem alegerea între două opţiuni morale. Sau.........e doar o opinie.
vineri, 8 iunie 2007
Citez, deci exist!!
"Lasand la o parte ridicoul toalelor greoaie, coroanelor si diademelor, al castei cu sange albastru si boli genetice transmise din generatie in generatie, mie nu imi place monarhia dintr-un motiv foarte simplu: nu pot sa concep ca cineva sa se nasca direct sef. Macar asa, teoretic."
:-)))
marți, 5 iunie 2007
Under Byen
Trupă daneză veche de vreo 11 ani. „Cea mai bună trupă din Danemarca, probabil cea mai bună din lume" – cel puţin aşa a fost descrisă de David Fricke, unul dintre condeiele de bază de la publicaţia Rolling Stone, care a descoperit-o în 2002 la un festival de muzică din Danemarca. Cei opt membri ai trupei erau deja la al doilea album, iar unul dintre concertele din 2003 care a dublat lansarea albumului a aterizat live la BBC, în legendarul show al lui John Peel. Al treilea album, scos în 2006 sub titlul criptic de Af Samme Stof Som Stof (Same Fabric as Fabric), e primul album Under Byen lansat oficial în America, iar cea mai bună recomandare vine tot de la Fricke: „Dacă înregistrările timpurii sunau a Portishead asediată de Sugarcubes, noul album pare că-şi imaginează ce s-ar fi întîmplat dacă Sigur Ros şi-ar fi pus în minte să cînte în stil Black Sabbath. Chiar dacă versurile sînt în daneză, magia lunii pline n-are nevoie de nici o traducere." Altfel spus, există poezie întunecată, accentuată de bizareria orchestrală în care vioara, violoncelul, clopotele şi sunete ca de fierăstrău se topesc în percuţii metalice brutale şi pian tandru; există extravaganţă cinematică, căderi de tensiune şi electroşocuri regenerante; şi, mai presus de toate, există vocea şoptită – ca de copil care a pus gînd rău lumii – a Henriettei Sennenvaldt. Explozie şi implozie, vis şi coşmar, crescendo şi downtempo, minimalism electro şi grandoare simfonică la un loc – dovadă şi această piesă sinuoasă şi epică de peste 7 minute (Den Her Sang Hander Om At Få Det Bedste Ud Af Det), probabil cea mai bună de pe un album unitar aproape fără cusur.
Text - revista RE:Publik
Cinemascop

Deschizi winamp-ul şi cauţi o piesă care să rezoneze cu starea ta de spirit. Sau poate cauţi o piesă care să te scoată din "haosul" sentimentalo-cognitiv pe care îl încerci. Rememorezi suita de clipe care îţi compun viaţa şi trăieşti prin deliciul detaliilor. Încerci să spui ceva inteligent pentru că ţi se pare că doar aşa laşi o impresie bună. Aprinzi o ţigară şi încerci să nu dai fumul pe ceilalţi. Priveşti în gol şi te pierzi de tot. Ridici privirea şi vezi un om frumos. Călătoreşti imaginar prin rânduri paralele de litere imperfecte. Savurezi o conversaţie şi ai vrea să nu se mai termine, chiar dacă de abia îţi mai ţii ochii deschişi. Te prinde furtuna în oraş şi priveşti amuzat cum toţi din jurul tău se sperie. Îţi bei cafeaua dimineaţa şi te bucuri că eşti "formatat" de gânduri. Îţi faci loc prin perdeaua de fum să-l vezi pe cel din capătul mesei. Arunci o idee şi speri să atingă. Cauţi în priviri percepţia celuilalt. Îţi potriveşti hainele cu o anumită conjuctură. Te bucuri că ai smuls un zâmbet, dar nu ţi se pare că ai fost amuzant. Adori tăcerea pentru că nu mai trebuie să spui nimic, deşi simţi că îţi face rău. Îţi redecorezi apartamentul crezând că aşa dai un sens existenţei. Cauţi neîncetat "sufletul pereche" şi te loveşti de catalogări psihologice. Găseşti răspunsuri într-un film, dar te îndepărtezi de viaţă. O mângâi pe păr şi simţi că ţii în palmă tainele universului..........
Acum, mai mult ca oricând, îmi vine în minte replica de început din High Fidelity: "Did I listen to pop music cause I was miserable or was I miserable because I listen to pop music".
vineri, 1 iunie 2007
"Isme"
Ar fi necesară o enumerare a "echipamentelor tehnice" a românului din post-comunism, sau, mai bine zis, a acelor accesorii specifice şi a "acţiunilor" preferate ale românului din post-comunism. Iacătă-le:
tricoul "De puta madre" (neapărat poleit cu imitaţii de aur şi neapărat negru), treningul purtat ca accesoriu de lux, adidaşii nike cu "arcuri", un accesoriu din brandul "D&G" sau "Armani", plimbarea (repet - PLIMBAREA) prin Mall, maneaua, freza "mohawk" (parcă aşa se scrie), fiţa, sclifosenia, englezismele, mersul la cumpărături în Italia sau în Spania, BMW-ul, burta (şi la antipod - mersul la "tras de fiare" ca bezmeticul/ca), parfumurile furate, spiritul de mahala, behăitul, chiţăitul şi mieunatul, efeminarea, băutul de cafea (ca idee - nu ca plăcere - mulţi din cei care o beau o detestă - dar e de bonton şi "se poartă":-) ), hi5-ul (sunt vinovat:-)), unghiile false, solarul, piercingul (nu în toate cazurile), ochelarii de vedere (!sic), "mersul la facultate", empatia cu reality-show-ul şi......o să mai revin.