miercuri, 19 decembrie 2007

"Poveste despre parlamentari şi miniştri" sau "De ce să emigrăm"

Sunt agent Icsulescu...permiteţi să raportez: În data de 16 decembrie anul în curs de desfăşurare, cetăţeanul Orban Ludovic, de profesiune ministru al transporturilor, a fost implicat într-un accident de circulaţie cu al său autovehicul Audi A6, purtând ostentativ numărul de înmatriculare B 108825. În urma coliziunii un alt autovehicul îmbrăcat în brandul Matiz a fost avariat, şi o persoană a fost accidentată. Am încheiat raportul…Agent Icsulescu.

Dincolo de incoerenţa agentului Icsulescu de mai sus, accidentul în sine chiar s-a petrecut. Apărută iniţial pe un blog, ştirea a provocat o explozie în mass-media românească. M-am uitat buimăcit la „Realitatea” şi mi se părea că vizionez un adevărat action-movie, cu iz de thriller hollywoodian. Ministrul a plecat de la locul accidentului, din accident ba rezultase o victimă, ba erau doar avarieri uşoare, familia victimei (că până la urmă a fost o victimă) a fost mituită şi redusă la tăcere, poliţia a luat plăcuţele de înmatriculare ale ministrului astfel încât accidentul să nu îl implice etc. Muşamalizarea s-a făcut ca la carte. Orban şi-a luat tălpăşiţa de la locul accidentului, ducând victima cu el. Poliţia anunţată, a făcut ca totul să fie ceva minor. Şi cum ne-am obişnuit pe la noi prin ţărişoară, totul s-a petrecut la nivel mult mai înalt. Şi asta o poţi deduce uşor din declaraţiile unui agent de poliţie (care a dorit să-şi păstreze anonimatul) care le spunea celor de la „Realitatea”: „Pe lângă că ne pun să lucrăm 24 de ore, ne mai pun să şi minţim”.

Victima (o elevă minoră) a fost dusă la spital şi internată la ora 15:59, cu diagnosticul de „traumatism la unul dintre braţe”. Până aici totul bine. Dar niciunde nu s-a specificat că victima a fost implicată într-un accident rutier. Iar familia, culmea, nu vrea să depună nici o plângere. Păi băi părinţi inconştienţi, cât valorează fiica voastră? Că poate există undeva un traficant de carne vie care e gata să ofere mai mult ca „demnitarii” cu care vă iubiţi. Şi duce şi ea o viaţă normală, cu bătăi şi violuri.

Normal că toată lumea a sărit la gâtul lui Orban. Foarte bine. Ar merita puşcărie grea, îmbrăcat într-o fustiţă şi cuplat cu un „malac” ce n-a mai văzut viaţa de dincolo de zidurile celulei de 30 de ani. Dar pe lângă Orban, ar fi bine să mai fie linşaţi niscaiva doctori, poliţişti, parlamentari, părinţii fetei ş.a.m.d. Pentru că nu a făcut totul singur. Să îl mâncăm de viu, dar să nu îi ignorăm pe ceilalţi.

Declaraţiile ministrului îţi dădeau impresia că trăieşti o comedie absurd-grotescă: „Singura victimă sunt eu, deoarece sunt supus unui linşaj mediatic”. Domnule ministru...sau băi ministre....ai merita mult mai mult decât un „banal” linşaj mediatic.

Dar ăştia ne sunt aleşii. Şi dragi nostalgici după vremurile comuniste, nu-i aşa că vă plac? Păi normal că vă plac. Şi ce dor vă e de un Năstase sau de un Iliescu să vă fure. Nu că acum nu se fură la fel de mult. Dar măcar acum se face pe faţă şi sub acoperirea legii. Şi nu te mai enervezi decât când stai la o coadă sau realizezi că din salariul tău nu îţi permiţi o ieşire la munte. Dar treci pe stradă pe lângă parlamentari ce au 8000 de Ron bani pentru cazare, deşi deţin apartamente. Şi atunci ce tot dai din gură băi Tăricene, că avem prea multă forţă de muncă ce pleacă prin alte ţări!? Sau poate că sunt fraieri că ratează şansa la o viaţă palpitantă şi la o desăvârşire sufletească prin foame şi suferinţă. Să nu vă mire dacă România va avea doar două categorii de populaţie: parlamentari şi pensionari. Probabil că aţi mai avea bătaie de cap doar cu pensiile. Dar vă descurcaţi voi cumva şi le mai trageţi din banii de înmormântare. Hai sictir băi „animalilor”!

Niciun comentariu: